Julkaistu Jätä kommentti

Kevyt huivi Katian Air Lux langasta

Katian Air Lux lanka

Katian Air Lux lanka (katso täältä) on kiehtonut minua siitä asti, kun sain sitä verkkokauppaani. Siinä on kymmenen kivaa sävyä ja se on todella pehmeää ja riittoisaa. Neljästä kerästä neuloo puseron. Lanka sopii myös hyvin boleroihin ja huiveihin. Mitähän siitä tekisin? Joku helppo ja nopea projekti….huivihan siitä syntyi. Ei nyt niin nopeasti kuin kuvittelin, mutta ajoissa se valmistui.

Katian Air Lux lanka
Valmis huivi, Tiina suostui malliksi oman kausikauppansa edustalla.
Katia Air Lux lanka
Katian Air Lux langassa on kivoja sävyjä, värit hiukan metallinhotoisia

Neulominen on ihanaa

Neulominen on ihanaa, mutta mitä neuloisin. Ohjeet ovat monesti hirvittävän vaikea ymmärtää. Mutta neulominen kuuluu kaikille, niillekin, jotka eivät osaa tai ehdi monimutkaisia ohjeita tulkita. Minulla ainakin on niin paljon kaikennäköistä touhua, hommaa ja ymmärrettävää, etten millään jaksa keskittyä monimutkaisiin neuleohjeisiin. Mutta on vaan niin mukavaa ja rentouttavaa kilistellä puikkoja ja koukkia ihanantuntuisia ja -näköisiä lankoja.

Mitä neuloisin ja miten

Päätin siis kehitellä itselleni helpon ja yksinkertaisen neuleen. Pitsineuleiden opettelu kiinnostaa. Etsin siis netistä yksinkertaisen pitsineuleen ohjeen. No, sekin tuntui kovin monimutkaiselta. Mutta eipä hätää…yksinkertaistan sen omaan käyttööni sopivaksi. Ja äitienpäivä tulossa…neulon siis yksinkertaisella pitsineuleella huivin anopille. Jee, helppoa ja nopeaa. Varmasti valmistuu parissa päivässä.

Katia Air Lux lanka
Siitä se sitten lähti

Äidin neulomasta huivista idea

 Katia Air Lux lanka
Katian Air Lux langasta neulottu huivi

 

Omasta varastosta löytyi äidin neuloma huivi juurikin samasta Katian Air Lux langasta (väri nro 69 harmaan ruskea). Anoppi pitää vihreästä, väriksi valikoitui nro 60 sinivihreä. Siispä siitä laskin silmukat ja 80 cm pyöröpuikoilla nro 3,5  loin 120 silmukkaa.

Mallineule äidin huivissa

Katia Air Lux huivilanka
Äidin neuloman huivin mallineule

 

Äidin mallineuleessa on ensin neulottu kolme kerrosta oikealla nurjaa ja nurjalla oikeaa. Viimeinen kerros kannattaa neuloa melko löysää, koska seuraavalla oikealla kerroksella vedetään joka kuudennen silmukan jälkeen ensimmäisen nurjan kerroksen silmukka puikolle ja neulotaan yhteen seuraavan silmukan kanssa (jotta silmukat eivät lisäänny holtittomasti). Sitten neulotaan yhdeksän kerrosta oikealla oikeaa ja nurjalla nurjaa. Ja tätä toistetaan niin kauan, että saadaan haluttu pituus huiviin (155 cm).

Miten reunoista tulee kauniit

Sitten tutkin netistä, miten saa kauniit reunat molemmilla puolille. Eli ensimmäiset kaksi silmukkaa nostetaan nurin neulomatta (lanka on silloin työn etupuolella) ja kaksi viimeistä silmukkaa neulotaan oikein. Helppoa, kun vaan muistaa tehdä näin myös nurjalla puolella.

Oma mallineule

Katia Air Lux lanka
Oma mallineule

 

Minun käsialani oli liian tiukkaa äidin kehittämään mallineuleeseen. Siispä kehitin oman. Ensin neuloin muutaman kerroksen oikealla nurjaa ja nurjalla oikeaa.

Alkukuvio

Sitten 18 kerrosta oikealla oikeaa ja nurjalla nurjaa. Ja seuraavaksi kolme kerrosta: oikealla nurjaa ja nurjalla oikeaa. Mutta reunasilmukat tietenkin tehdään koko työn ajan kuten edellä kerroin.  Sitten:

Reikäkuvio

Muista reunasilmukat ohjeen mukaan. Sitten kaksi oikein yhteen, nosta lanka puikolle, kaksi oikein yhteen…toista koko kerros näin. Muista kerroksen lopussa huomioida, että silmukat eivät saa lisääntyä eivätkä vähentyä. Joka kerta kun neulot kaksi oikein yhteen, täytyy nostaa lanka puikolle, jotta silmukkamäärä ei muutu.  Ja jos nostat langan puikolle, vastaavasti pitää neuloa kaksi silmukkaa yhteen.

Loppukuvio

Ja taas: kolme kerrosta: oikealla nurjaa ja nurjalla oikeaa. Sitten aloita alusta.

Neuloin tätä niin kauan, että huivi oli yhtä pitkä kuin äidin neuloma huivi eli 155 cm. Se on mielestäni hyvän mittainen, jos haluaa pitää huivia päässä tai kaulassa talvella sekä myös tarpeeksi pitkä hartiahuiviksi. Meni melkein neljä kerää Katian Air Lux lankaa. Katso tästä.

Viimeistely

Virkkasin ketjusilmukoilla verkkoa kolme kerrosta molempiin päihin. Tein langasta vielä hapsuja ja solmin ne kiinni verkon viimeiseen kerrokseen.  Päättelin lankoja, joita oli jäänyt (Kannattaa kyllä neuloa kerän vaihtuessa pikkupätkä kaksikertaisella langalla. On paljon huomaamattomampi kuin yrittää saada siististi pujoteltua langat neuleeseen.) Höyrytin vielä tosi kevyesti (en koskenut raudalla huiviin, koska en halunnut, että se litistyy).

 

Ja sitten…

Vielä muutama valokuva ja pakettiin. Itse olin tyytyväinen tulokseen, vaikkakaan ei ihan suit sait sukkelaan valmistunutkaan huivi. Malli oli helppo, mutta menihän siinä aikaa, kun ohut lanka ja ohuet puikot. Anoppi kyllä kiitteli, mutta toivottavasti huivi tulee ahkeraan käyttöön.

Katia Air Lux
Huivin voi kylmemmällä ilmalla hyvin kietaista joko kaulaan tai päähän

Tästä linkistä löytyy kivoja ohjeita tälle langalle (englanniksi).

 

Julkaistu Jätä kommentti

Addi Novel -pyöröpuikot

Addi Novel -pyöröpuikot, puikkojen aatelia

Addi Novel -pyöröpuikot ovat puikkojen aatelia, ihan uutta, innovatiivista muotoilua. Kukapa neuloja ei olisi tuskaillut pyöröpuikkojen kanssa. Silmukat ei pysy puikoilla, ranteet väsyy, kaapeli kiertyy ilkeästi. Addi on pitkällisen kokemuksen ja neulojilta kerätyn tiedon perusteella suunnitellut uudet Addi Novel  -pyöröpuikot.

Addi Novel puikot ovat kiiltävät, pyöristetyt röpelöiset päät ja punaiset taipuisat kaapelit

Rakkautta ensi silmäyksellä

Itse näitä kokeilin ja se oli rakkautta ensi kokeilulla! Suosittelen kaikkia kokeilemaan näitä huippulaadukkaita puikkoja, erityisesti kuitenkin, jos käsissä on jotain ongelmia tai kätesi väsyvät neuloessa.

                                                                                                                                               

Miksi Addi Novelit ovat niin erinomaiset puikot

No mikä sitten Addi Novel -pyöröpuikoista tekee niin erinomaisen? Puikot ovat keveät ja pehmeät. Neliskulmaiset muotoillut puikot tuntuvat pehmeältä hieronnalta sormissa ja käsissä. Tämä virkistää verenkiertoa ja vähentää jännitystä jopa useiden tuntien neulomisen jälkeen. Tämän ergonomisen muotoilun ansiosta Addi Novel -puikoista saa hyvän otteen, eikä puikkoja tarvitse puristaa kovasti. Tämä puolestaan ehkäisee neulojien käsille ominaisia kiputiloja. Myöskään ranteet eivät kipeydy tämän ominaisuuden ansioista, ainakaan niin helposti.

Pyöristetyt päät ja puikkojen röpelöt ovat uusinta muotoilua pyöröpuikoissa.

                                                                                                                                                                

Addi Novel -puikkojen ominaisuuksia

Puikot ovat mielestäni kauniit (tosin ihan erinäköiset kuin mihin olen tottunut) päällepäin, mutta ne ovat myös hyvät käyttöominaisuuksiltaan. Kaapelin ja päiden  kiinnityskohta on hyvin muotoiltu, sitä ei edes huomaa käytössä. Langat eivät takerru siihen. Kaapeli on mukavan notkea ja taipuisa, joten se pysyy hyvin neuleessa eikä käperry hankalasti. Puikkojen röpelöinen pinta saattaa herättää pitkään neulomista harrastaneissa hiukan epäuskoa. Röpelöt ovat kuitenkin suunniteltu pitkän neulomiskokemuksen perusteella helpottamaan työskentelyä. Niiden ansiosta silmukat soljuvat mukavasti työn edetessä, eivätkä karkaile kovin helposti puikoilta.

Mihin neuleisiin Addi Novel – pyöröpuikot sopivat

Valmistaja suosittelee näiden ominaisuuksien vuoksi puikkoja erityisesti pitsineuleisiin. Mutta mielestäni puikot ovat erinomaiset kaikenlaiseen neulontaan. Kokoja puikoista löytyy mukavasti, joten kaikkiin neuleisiin löytyy kokoja. Nämä ovat erinomaiset puikot myös looppamiseen (=suljettujen neuleiden neulominen pyöröpuikoilla) ja näistä löytyykin myös 120 cm pitkiä kaapeleita. Klikkaa tästä valikoimaan.

Pyöristetyt puikon kärjet

Itselläni sormenpäät tulevat helposti kipeäksi teräväkärkisillä puikoilla neuloessa. Sekä terävät kärjet halkaisevat langan ikävästi ja haljenneista silmukoista jää neuleeseen rumia jälkiä, joita joutuu jälkikäteen korjailemaan. Addi Novel -pyöröpuikkojen muotoilussa tämäkin ikävä seikka on otettu huomioon: puikkojen päät ovat pyöristetyt. Niinpä puikot sopivat hyvin myös löyhäkierteisille langoille. Ainakin jotkut bambulangat ovat tuottaneet minulle tämän kaltaisia ongelmia.

Riddarin neulontaa Cedro-langasta Addi novel puikolla 80 cm/4,5

                                                                                                                                                                   

Miten valitsen puikkojen koon

Miten sitten neliskulmaisuus vaikuttaa puikkojen koon valitsemiseen.  Puikkojen koko on sama kuin pyöreissäkin puikoissa, halkaisija on mitattu kulmasta kulmaan. Monet neulojat kuitenkin kokemuksen perusteella suosittelevat valitsemaan puoli numeroa isommat puikot verrattuna pyöreisiin puikkoihin. Eli jos normaalisti ottaisit työhösi nro 3 puikot, suositus olisi valita tähän 3,5 – siis monien pitkään neulomista harrastaneiden mielestä. Muista kuitenkin, että puikkojen valinta on aina henkilökohtainen ja siihen vaikuttaa oma käsiala kaikkein eniten. On muuten hyvä, että puikkojen koko on painettu puikkojen metalliseen osaan.

Lankana Lettlopi ja Addi Novel puikot  80 cm/5,0

                                                                                                                                                                 

Mielestäni siis puikot ovat parasta, mitä minulle neulojana on eteen tullut. Suosittelen kokeilemaan neuloitpa sitten ohuita pitsineuleita tai paksuja villapaitoja. Sukatkin syntyy loopaamalla pitkillä pyöröpuikoilla.

Asiakkaiden kommentteja

”Loistavat puikot! Kädet eivät väsy kuten pyöreillä eikä silmukat putoile.”

”Erittäin hyvät.  Addit ovat kevyet, kärki ei riko lankaa ja lovetus ”kuljettaa” silmukoita mukavasti. Neulejälki on tasaista. Kannattaa valita 0,5 mm suuremmat kuin vastaava pyöreä puikko.”

” Aivan huiput puikot. Enpä enää muilla neulo. Luistaa hyvin, mutta saa kontrolloitua silmukat hyvin. Kannattaa kokeilla.”

”Onpa upeat puikot neulomiseen!
Itsellä kädet leikattu monta kertaa ja näillä pystyy neulomaan niin ohuilla kuin vähän paksummillakin puikoilla ilman että kädet kipeytyvät alta aikayksikön.”